Ma 2025. szeptember 06. szombat van, Zakariás névnapja
Egészséges egyetem
2014.02.17. 10:23 | Utoljára módosítva: 2014.02.17. 10:23
Sav-bázis egyensúly, emésztőrendszeri problémák, a táplálkozás és a halálozás közötti szoros kapcsolat – folytatódik az egészség-megőrzési program 2014. február 18-án 17 órától a T-F Központban.Mintegy negyven előadás öleli fel az egészséges táplálkozás, stresszkezelés témakörét a 2013. augusztusában indult egy éves futamidejű projektben, és emellett tartanak elsősegély ismereteket közvetítő prezentációkat, valamint szerveztek klubokat a testmozgás népszerűsítésére is.
Narancs? Banán? Gyümölcsjoghurt? Müzli? Ásványvíz? Margarin vagy vaj? Olaj vagy sertészsír? Szója vagy hús? Folytathatnám azon dilemmák sorát, amelyek fölmerülnek akkor, ha az ember egészségesen szeretne táplálkozni – kezdi
Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus. Sajnos a lakosság nem tudja, hogy nem az emberi szervezet szükségletei változnak napról napra, hanem a médiában megjelenő hirdetők, akik jól felépített stratégiával, szinte beleszuggerálják az emberbe, hogy anélkül a termék nélkül „semmi esélyünk az egészségre”. És hiába tudják az emberek, hogy ez csak egy reklám, ennek ellenére tökéletesen működik a gépezet.
- Nagyon sok energiát fordítok arra, hogy az embereket minél jobban bevezessem a helyes táplálkozás rejtelmeibe, és teljes meggyőződéssel hirdetem azt a tényt, hogy ma Magyarországon a legkisebb falu, legkisebb boltjából is tökéletesen egészségesen lehet táplálkozni, ráadásul sokkal olcsóbban, mint egészségtelenül. Csak tudnom kell, hogy mit, miért veszek meg, és mit, miért nem veszek meg – mondja a dietetikus.
Az előadás-sorozat a táplálkozásunkkal kapcsolatos tények és tévhitek bemutatása mellett kitér a különböző betegségekhez rendelt diéták főbb tudnivalóira is. Így elméleti és gyakorlati tanácsokat hallhatnak az érdeklődők például a diabeteses betegek étrendjéről, sav-bázis egyensúlyról, köszvény, szív- és érrendszeri problémákról, flavonoidokról és antioxidánsokról, refluxról, gyomorfekélyről, székrekedésről.
Az előadások során külső szakértő segítségével szeretnénk motiválni a munkavállalókat a rendszeres testmozgást elősegítő programokon történő részvételre. Ezen programokra szorosan ráépülnek az egészséges életmóddal kapcsolatos tematikák is, mint az egészséges táplálkozás és a stressz kezelés.
A Debreceni Egyetem által elnyert TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1446 számú „Munkahelyi egészség-megőrzési és fejlesztési program a Debreceni Egyetemen” című pályázat célja a munkáltatói és a munkavállalói oldal egészségének megőrzése, és a folyamatos testtudat és egészségtudat fejlesztése rövid-közép- és hosszú távú célok alapján – emelte ki a projektmenedzser Lenténé
Puskás Andrea.
A sorozat következő alkalmán Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus a diabétes dietetikai kezeléséről tart előadást
2014. február 18-án 17 órától a T-F Központban (Debrecen, Csapó u. 42. II. emelet). A résztvevők azt is megtudhatják, hogyan kerülhető el a cukorbetegség megfelelő táplálkozással.
Forrás: unideb.hu