Ma 2025. szeptember 06. szombat van, Zakariás névnapja
Népszerű tudomány, érdekesen! Science Café a Libriben
2013.10.17. 11:35 | Utoljára módosítva: 2013.10.17. 11:35
Idén ismételten megrendezi népszerű ismeretterjesztő előadás-sorozatát a Debreceni Egyetem. Az európai uniós támogatással létrejött Science Café tizenhat előadásának mindegyike a debreceni Fórum Libri könyvesboltjának Frei kávézójában kerül megtartásra. Az október 16-i nyitóelőadáson Dr. Szabó Gergely, a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének adjunktusa beszélt a távérzékelés tudományáról. Az előadó színes illusztrációkkal mutatta be, hogyan és mire is használják a mindennapokban az infravörös felvételeket, a lézeres LIDAR felvételeket, vagy például, hogy miért is hasznos a különböző területek radaros feltérképezése. Az alig negyven perces élvezetes prezentációt az Alföld Televízió is rögzítette.
A még 2013-ban megtartásra kerülő négy előadás mindegyike a mindennapokban is hasznos tudományos témákat dolgoz fel a nem szakmabeli hallgatóság számára is emészthető formában. Az évad második, október 30-án sorra kerülő Science Caféján például az élelmiszerfejlesztésről hallhatnak interaktív, ismeretterjesztő előadást a résztvevők.
A hangulatos környezetben tartott színes előadásokkal az egyetem kávéházi környezetbe invitálja a tudomány iránt érdeklődőket. A Science Café hangulata egyébként valóban nem hasonlít egy egyetemi előadáséhoz – a szervezők célja éppen ez volt a helyválasztással. A Fórum bevásárlóközpont a fiatalok körében népszerű találkozóhely és a mindennapi kikapcsolódás egyik központja. Épp ezért tökéletes hely a tudomány népszerűsítésére a középiskolások, az egyetemisták, és az oktatásban már nem résztvevők számára is. A Science Café résztvevői kényelmes székekből, kávé és sütemény mellett élvezhetik a valóban érdekes, főként modern tudományokról szóló prezentációkat.
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a sorozat következő alkalmára,
2013. október 30-án, amikor Dr. Prokisch József előadását hallgathatják meg
Kalandok és csodás lehetőségek az élelmiszerek fejlesztésében” címmel.