A tudásalapú mezőgazdaság lesz a központi témája az idei Farmer Expónak, melyen a Debreceni Egyetem élelmiszeripari újdonságokkal is megjelenik.
Több mint harmincezer látogatót várnak Kelet-Magyarország legnagyobb agráripari szakkiállítására, melynek idén is a Debreceni Egyetem agrárcampusa ad otthont augusztus 19-e és 22-e között. A XXIV. Farmer Expón 250 magyar és külföldi kiállító mutatja be termékeit 18 ezer négyzetméteren.
- Megfelelő szaktudás nélkül nincs hatékony termelés, így a legkorszerűbb termelési technológiák bemutatásán túl, a kiállítás keretében megrendezett konferenciákon is erre szeretnénk idén felhívni a figyelmet, ahová a Debreceni Egyetem szakemberei évek óta az európai tudás legjavát hozzák el – hangsúlyozta Vaszkó László, a rendezvény szervezője az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.
A tanácskozásokon szó lesz többek között arról, hogy van-e jövője a magyar tejtermelésnek, milyen fejlesztési kilátások vannak a zöldség- és gyümölcstermelésben, illetve milyen forrásokra pályázhatnak a gazdálkodók 2020-ig. A számtalan tenyészállat-kiállítás és -vásár, valamint szántóföldi bemutatók mellett ebben az évben a kézműves élelmiszerek, illetve az egyedi készítmények is különleges figyelmet kapnak.
- A Debreceni Egyetem célkitűzései között az élelmiszeripari fejlesztések fontos szerepet játszanak, melyben az intézmény agrárkara és Agrártudományi Központja már eddig is komoly eredményeket ért el. A rendezvényen ezeket az innovatív, egészséges élelmiszereket is megkóstolhatják az érdeklődők – tájékoztatott Jávor András rektorhelyettes.
Az intézmény ez irányú törekvéseit szolgálja az a féléves telepvezetői képzés is, amelyet hamarosan holland partnerekkel indít közösen az egyetem. A képzés részleteiről az Agrártudományi Központ főigazgatója számol be augusztus 21-én 15 óra 30 perctől az expón.
A program részleteiről a következő honlapon olvashat: farmerexpo.hu
Forrás: unideb.hu